Wednesday, July 18, 2012

:: our weekend ::

Assalamualaikum wbt & Selamat Pagi cayunk sumer........

Alhamdulillah syukur sgt2 umi panjatkan ke hadrat Allah swt... Ketiadaan ayah dihujung minggu kerana tugasan kerja di Pulau Mutiara diubati dengan kehadiran Tok & sahabat lama umi yg sgt umi sayangi yg dh lama amat umi tk berjumpe.. Aunty Nazirah!!!  Begitulah manisnya Ketentuan Allah swt. Setiap yg berlaku pasti terkandung hikmah.... Hujung minngu inilah minggu sebelum kita sambut Ramadhan. Cadangnya nk ke KL - Bengkel Celik Momz oleh Prof. Muhaya pd hari Sabtu. Ahadnya boleh la berkemas sket2 sempena nk sambut Ramadhan Kareem.. Bila ayah usulkan nk ke Penang, agak excited coz ada peluanglah nk sertai sekali n melawat Cik Da, Cik Jai n Umar, mungkin boleh jg melawat sanak saudara...(wah, umi dh berangan jauh..hihih..) Tp bila ayah n umi berbincang semula... nampak gayanya Ayah g sendiri.. (huhuhu, ade org tu majok..tp kejap je. Pastu ok lah semule...)  Umi & anak-anak perlu redha dgn pemergian ayah kerana tugas. Mudah2an sumenye dimudahkan & diberkati Allah swt...ameen.

So, awal pagi Jummat, dpt SURPRISE call Tok dh otw dr KB... (mmg agak terkezut coz takde pulak mak cakap nk dtg, wpun hari2 bertelefon dgn Tok) maksudnya dh nak smpai la. Sehari sebelum tu mmg Aunty Nazirah ade PM kt fb umi dia berhajat nk dtg...  Bila dh ade Tok & Aunty Nazirah ni..mmg sgt HAPPENING hokay. Alhamdulillah... Penuh jadual umi & tok setibanya Tok pd awal pg Jumaat. Seperti tahu akan kehadiran org tersayang, kebetulan mmg umi dh mohon cuti hr Jumaat tu - plannye nk kemas umah. Mujur jg cuti, dptlah luangkan masa sepenuhnya dgn Tok. Jumaat, jadualnya agak padat. melawat kawan Tok=Cikgu umi time sekolah rendah dlu di HSA yg sedang menderita breast cancer. Ya Allah, sayu sgt umi tengok.. Mudah2an Allah beri kekuatan & kesembuhan but beliau. Dikesempatan tu juga, dapatlah juga menjejak kasih cikgu2 lama = kawan2 lama Tok.. Cikgu Hasnah, Cikgu Hamidah & Cikgu Pauziah. Cikgu Pauziah ni mmg agak rapat dgn umi coz masa darjah 5 dulu, umilah pemain termuda tema Bola Baling sekolah yg berjaya ke peringkat Negeri. tapi malangnya sekolah tak hntar kami coz xde bajet.. (ala, citer lama...tp mmg manis bila dikenang...)

3 hari tanpa kehadiran ayah, Allah gantikan dengan kehadiran orang2 tersayang. Alhamdulillah. Indah sungguh rencana Allah swt. Cukup padat & terisi. Syukur.. 3 hari yg penuh makna, banyak perkongsian antara umi, Tok, Aunty Nazirah serta anak2. Sempat juga baked Tiramisu Biscotti (my own version) & Lemak Tempoyak pucuk ubi (satu2nya menu tempoyak yg umi & ayah makan).


Sebagai hadiah buat Tok, umi sponsor flight balik ke KB... (alah, bukan selalu... ) rasa puas dpt hadiahkan Tok. Taklah Tok penat naik bas/keretapi dengan perjalanan yg jauh. Yg pasti, cucu2 Tok sgt merindui Tok!.

Begitulah cerita hujung minggu lalu kami.. dan hujung minggu ini pastinya Agenda terbesar yg telah terisi di Kalender setiap umat Islam.. Ramadhan Kareem bakal disambut... Sedikit sebanyak, dicelah kesibukan rutin pejabat & rumah..umi dh rangkakan juga sesuatu. Mudah2an ianya lebih baik dari Tahun lalu, begitulah hendaknya... Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan Kareem!!! Kehadiranmu dinanti-nanti...



WARNING: Shaytan WILL try to create fitnah between you and your spouse so that you may enter Ramadhaan with a problem. Watch out for it!!! He knows PRECISELY what buttons you should push to create enough frustration to ruin the beginning of the month. Remember you have an enemy who DESPISES a happy loving taqwa-filled marriage. Share this reminder with as many people as possible please.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts