Wednesday, October 3, 2012

Resipi : Puding Tauhu


Assalamualaikum wbt & Salam Petang...

Lewat petang macam ni kalau menikmati sajian petang seperti dessert, ditambah dengan kopi O atau Teh O.. Menjamu selera pula bersama2 ahli keluarga tersayang.. Nikmatnya bukan? Alhamdulillah, waktu-waktu begitu selalunya ummi cuba gagahkan untuk lakukan dihujung minggu. Biarpun hidangan simple, tapi waktu yang dijalani bersama itu ada kualitinya. Kalau hari-hari bekerja, jarang boleh lakukan maklumlah, waktu balik pun tak menentu. Cuma ada jugawaktu yang ummi usahakan balik awal terutamanya bila berpeluang berkumpul sekeluarga. Sajian ekspres biasanya goreng pisang / pengat pisang / bubur kacang.. Alhamdulillah.. kali ini penulisan ummi dilebarkan lagi.. Kalau dah jadi wanita/ummi haruslah tak lari dari kisah Ceruk Dapur.. Mudah2an dapat manfaat bersama..

"puan, saya teringat agar2 laici yang puan buat...sedp rasenyer..bleh saya dpt resepinya?"

Atas permintaan adik kesayangan, ummi kongsikan resipi puding tauhu yang pernah ummi sajikan buat adik2 yang bertandang ke rumah.. Mudah saja nk buat n sedap pula rasanya.. meh masuk dapur sama2..

Bahan-bahan 
  • 1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan)           }
  • Kalau pakai agar2 peket, 1 1/3 peket.                         }
  • 1 1/2 liter air                                                                 }     Bahan A
  • 4 sudu besar gula                                                         }
  • 2 helai daun pandan - disimpulkan                               }

  • 1 cawan santan pekat                                                  }
  • 1 tin kecil susu pekat manis                                          }  Bahan B
  • 1 tin susu cair                                                                }

  • Untuk kuahnya:
  • 1 tin laici - laici tu di siat2kan
  • 2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
  • 4 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
  • 3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia

Cara-cara

  1. Mula2 buat kuahnya: Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (termasuk air laici) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. 
  2. Untuk membuat tauhunya, 
  3. Bahan A : masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
  4. Bahan B : Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
  5. Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
  6. Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
  7. Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk kedalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
  8. Puding ni sememangnya lembik spt taufo fah.. dan ini rupa kalau kita letak dalam acuan kecik2.
  9. Tips Ringkas: Untuk kuah puding-selain menggunakan laici boleh juga diganti dengan fruit cocktail. bergantung pada citarasa. Ummi dah pernah cuba kedua-duanya.. nyata, menggunakan fruitcocktail lebih mendapat sambutan. Selain dari rasa, hidangan lebih menarik coz ada color. ;) 

    Puding tauhu - fruitcocktail
     
    Puding tauhu - laici

    Selamat Mencuba ya Miza! 

No comments:

Post a Comment

Popular Posts